Weekmenu

Gezonde en verantwoorde voeding is belangrijk als je wil afvallen. Om je te helpen met het maken van gezonde keuzes kun je een weekmenu maken. Hiermee weet je van te voren al duidelijk wat je komende week gaat eten. Maar hoe ziet zo’n gezond weekmenu eruit tijdens het afvallen?

Weekmenu

Waarom een weekmenu kan helpen bij je dieet

Het op voorhand plannen van maaltijden heeft vele voordelen, zowel voor je taille als voor je portemonnee. Je bent beter voorbereid op de week en kiest daarom minder vaak voor een ongezonde snelle hap of kant-en-klaar maaltijd. Als je vaak een maaltijd overslaat, bijvoorbeeld omdat je het te druk hebt, kan het plannen van de week ook helpen. Je kan de avond op voorhand al een gezond ontbijt klaarmaken, zodat je zelfs als je haast hebt je ontbijt niet overslaat. Het is bewezen dat het overslaan van maaltijden een negatief effect op je gewicht kan hebben, ondanks dat je misschien denkt calorieën uit te sparen.


Hoe helpt een weekmenu om af te vallen?

Om een weekmenu te maken, moet je eerst begrijpen of je moet afvallen, op gewicht moet blijven of net gewicht moet bijkomen. Bereken je BMI en kijk of je een gezond gewicht hebt of moet afvallen.

Als je moet afvallen, is het handig om je aan een bepaald aantal calorieën per dag te houden. het opstellen van een weekmenu maakt het vaak makkelijker om je aan je calorieën richtlijn te houden. Het bijhouden van een eetdagboek kan helpen om te kijken hoeveel calorieën je maaltijden bevatten.

Lees hier meer over hoeveel calorieën je nodig hebt om af te vallen.


Tips voor het maken van een gezond weekmenu

Wanneer je niet gewend bent om elke dag te koken, kan een weekmenu overweldigend klinken. Maar dit hoeft niet moeilijk te zijn! Met de juiste tips en inspiratie kan je in no-time een gezond weekmenu in elkaar zetten. Zo hou jij je gemakkelijk aan je dieet!

  • Start met het ontbijt! Wat eet jij graag in de ochtend en hoe kan jij hier variatie in brengen? Fan van havermout? Voeg de ene dag frambozen doe, en ga voor appel en kaneel op een andere dag. Liever brood? Lees dan hier onze tips voor gezond beleg.

  • Zoek online, of in een kookboek, naar gezonde recepten die je wel eens zou willen proberen voor het avondeten.

  • Zorg ervoor dat je maaltijden voldoende groenten, complexe koolhydraten en proteïnen bevatten.

  • Maak af en toe een extra portie bij het avondeten. Je kan dit de volgende dag als lunch eten of invriezen voor een avond waarop je weinig tijd om te koken hebt.

  • Schrijf je menu op en hang het op de koelkast ! Dit helpt om je boodschappenlijst te maken, maar ook om je tijdens de week te herinneren aan je gezonde plannen.

  • Kijk in de diepvries, koelkast en keukenkasten naar wat je al in huis hebt en koop daarna de overige ingrediënten.


Varieer met je weekmenu !

Wanneer je dieet eentonig is, is de kans groter dat je het beu raakt. Door te variëren in je dieet houd je het leuk voor jezelf en ontdek je vaak nieuwe dingen die je lekker vindt. Bij het maken van een weekmenu neem je vaker de tijd om na te denken over nieuwe recepten, waardoor je minder vaak voor dezelfde vijf maaltijden kiest. Het is ook een goed motief om die, vaak ongebruikte, kookboeken nog eens uit de kast te halen. Misschien wordt afvallen van zelf lekker! In mynudgeplan vind je ook honderden recepten voor gezond ontbijt, lunch, avondeten, snacks en zelfs drankjes.


Voorbeeld weekmenu

We geven je alvast een idee hoe zo’n weekmenu eruit kan zien. Onderstaand weekmenu is gebaseerd op 1600 calorieën per dag.


Dag 1

  • Ontbijt: havermout met frambozen, kaneel en een theelepel honing. Een kop koffie of thee zonder suiker.

  • Ochtendsnack: Een banaan

  • Lunch: heerlijke pittige pompoensoep

  • Middagsnack: crackers met hummus en komkommer

  • Avondeten: gegrilde zalm met broccoli en zoete aardappel

  • Avondsnack: rijstwafel met banaan en pindakaas

Dag 2

  • Ontbijt: twee volkoren boterhammen met gezond beleg, bijvoorbeeld verse aardbeien en 30+ kaas met appelstroop

  • Ochtendsnack: twee crackers met Hüttenkäse en komkommer

  • Lunch: couscous salade met komkommer, snoeptomaatjes, paprika en een beetje feta

  • Middagsnack: handjevol noten en een stuk fruit

  • Avondeten: chili con carne met zilvervliesrijst

Dag 3

  • Ontbijt: yoghurt met muesli, banaan en blauwe bessen

  • Ochtendsnack: Een stuk fruit naar keuze en een kop koffie of thee zonder suiker

  • Lunch: Avocado salade met tomaat en garnaal

  • Middagsnack: twee crackers met rosbief of 20+ smeerkaas

  • Avondeten: Gezonde taco’s met gegrilde kip en veel groenten

Dag 4

  • Ontbijt: havermout met gegrilde appel en kaneel

  • Ochtendsnack: handjevol noten en rozijnen

  • Lunch: drie volkoren boterhammen met brie, Hüttenkäse met snoeptomaat en kipfilet

  • Middagsnack: rauwkost (wortel & komkommer) met hummus

  • Avondeten: volkoren pasta met gerookte zalm en spinazie

  • Avondsnack: stukje pure chocolade

Dag 5

  • Ontbijt: Kokosyoghurt met vers fruit en amandelen

  • Ochtendsnack: twee crackers met kipfilet en gekookt eitje

  • Lunch: salade met makreel

  • Middagsnack: Drie rijstwafels

  • Avondeten: Gegrilde kip met groenten uit de oven

Dag 6

  • Ontbijt: gezonde havermoutpannenkoekjes met banaan

  • Ochtendsnack: yoghurt met blauwe bessen

  • Lunch: wrap met rosbief, hummus en groenten

  • Middagsnack: Watermeloen in stukjes

  • Avondeten: Gepofte zoete aardappel met tartaar en sperziebonen

Dag 7

  • Ontbijt: Omelet van 3 eieren met spinazie, tomaat en gerookte kip

  • Ochtendsnack: twee stuks fruit naar keuze

  • Lunch: twee volkoren boterhammen met kipfilet, hummus en komkommer

  • Middagsnack: klein bakje kwark met muesli en aardbei

  • Avondeten: quinoa met courgette, paprika, tomaat en geitenkaas

  • Avondsnack: zelfgemaakt popcorn met een snufje zout


We have updated the information regarding the use of your personal data contained in our privacy statement and cookies.