Overgewicht

Als je overgewicht hebt heb je meer kans op ernstige ziekten en kun je last krijgen van lichamelijke klachten. In het geval van overgewicht is er te veel vet in je lichaam opgeslagen. Meer weten over overgewicht? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet!

Hoe weet je of je te zwaar bent?

Bij een BMI van tussen de 25-30 kun je op een gezond gewicht komen door gezond te gaan eten en meer te bewegen. Als je een BMI van boven de 30 hebt, is er sprake van ernstig overgewicht. Dit wordt ook wel obesitas genoemd.

Waarom heb ik overgewicht?

Overgewicht en obesitas ontstaan als je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Er zijn verschillende redenen waarom we in Nederland vaak te veel calorieën binnen krijgen en te weinig calorieën verbranden.

Ten eerste is de verleiding om te veel te eten en drinken groot, omdat ongezonde producten in Nederland in overvloed verkrijgbaar zijn. Als je in een winkel rondloopt, zie je overal de kleurrijke verpakkingen van calorierijk voedsel, wat erg verleidend kan zijn.

Een andere oorzaak is dat we in Nederland steeds minder bewegen, door het goede openbare vervoer of omdat je een kantoorbaan hebt. Doordat we steeds minder bewegen, vebranden we op een dag dus ook minder calorieën.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Dat overgewicht ongezond is, is voor velen bekend. Maar wat zijn precies de gevolgen en risico’s van overgewicht of obesitas op je lichaam?

Mensen met overgewicht hebben vaak last van vermoeidheid, minder goed slapen en rugpijn. Een minder goede fysiek betekent ook dat je eerder last kan krijgen van transpiratie, spierpijn en kortademigheid. Naast bovenstaande gevolgen, lopen mensen met overgewicht of obesitas ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en bepaalde aandoeningen zoals:

  • Diabetes

  • Hart- en vaat ziekten

  • Verhoogde cholesterol

  • Hoge bloeddruk

Naast lichamelijke klachten, kan overgewicht ook leiden tot mentale klachten. Overgewicht kan zorgen voor een gebrek aan zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld en zelfs depressies.

Hoe kom ik van mijn overgewicht af?

Heb je jouw BMI berekend en blijkt het dat je overgewicht hebt? Dan is het tijd om je levensstijl aan te passen. Eet je gezond? Eet je teveel? Beweeg je elke dag wel voldoende? Lees verder voor tips om je levensstijl aan te passen om op een gezond gewicht te komen.

1. Gezonde voeding Eet gezond, gevarieerd en de juiste hoeveelheid. Eet drie maaltijden en enkele gezonde tussendoortjes per dag. Zorg dat je van de drie energieleverende voedingsstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) voldoende, maar niet teveel, binnenkrijgt. Weet je niet helemaal hoe je dit moet aanpakken? Lees dan onze tips voor gezonde voeding.

2. Meer beweging Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen. Maak een stevige wandeling, ga een half uurtje intensief stofzuigen, pak de fiets in plaats van de auto, doe wat inspannende oefeningen thuis, enzovoort. Het belangrijkste: maak er een gewoonte van om in je dagelijkse leven meer te bewegen. Doe daarom vooral activiteiten die jij leuk vindt, die je wilt doen en niet moet doen. Op zoek naar inspiratie, of weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Wij geven op tips over bewegen!

3. De juiste mindset Naast gezonde voeding en meer bewegen, is ook de juiste mindset belangrijk. Dit is iets wat veel mensen vaak vergeten, maar als je sommige gedachten, eetgewoonten en andere gewoonten niet aanpast, kan afvallen een uitdaging zijn.

Hoe voorkom je overgewicht?

Of je nu wilt afvallen of overgewicht wilt voorkomen, het komt allemaal aan op één ding. Levensstijl. Neem deze onder de loep. Niet voor eventjes, maar voor lange tijd. Als je veel suiker eet, went je lichaam hier aan. Als je gedurende langere periode minder suiker eet, went je lichaam hier ook aan. Zo pas je geleidelijk een gezonde leefstijl toe. Dit geldt uiteraard niet alleen voor suiker en andere ongezonde voeding, maar ook voor bewegen. Leef actiever, het went vanzelf.

Heb je een steuntje in de rug nodig? Probeer het persoonlijke 12-weken afslankplan van mynudgeplan by XL-S. Met de afslanksupplementen van XL-S Medical PRO kan je tot 5x meer gewicht verliezen dan met diëten alleen (In een klinische studie, gemeten over 12 weken versus placebo).

Overgewicht in Nederland

Volgens cijfers van het CBS, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft 36,6% van de Nederlanders van twintig jaar en ouder matig overgewicht. 13,7% blijkt ernstig overgewicht te hebben. Hoewel overgewicht vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, blijkt dit aantal bij beide groepen met de jaren te groeien.