BMI berekenen: is het nodig om af te vallen?

Wat is BMI precies?

BMI staat voor Body Mass Index. Dit is een getal dat aangeeft of je gewicht bij je lengte past. Zo kun je zien of je huidige gewicht een risico vormt voor jouw gezondheid. Wanneer je een te hoge BMI hebt, geeft dit namelijk aan dat je gewicht niet past bij je lengte. Je kan dan risico lopen op gezondheidsproblemen zoals diabetes, verhoogde bloeddruk en hartziekten. Daarom is het belangrijk om bij een te hoge Body Mass Index gewicht te verliezen.

BMI berekenen vrouw

BMI voor vrouwen en mannen wordt op dezelfde manier berekend. De bouw van vrouwen zit wel anders in elkaar, je mag iets meer vet op je lichaam hebben. Een gezond BMI voor vrouwen bevindt zich tussen de 18,5 en 25.

BMI berekenen man

De berekening van BMI is hetzelfde voor mannen, maar de interpretatie is lichtjes anders. Mannen hebben vaak meer spiermassa, wat kan resulteren in een hoger BMI, omdat BMI geen onderscheid maakt tussen vetmassa of spiermassa. Bij mannen is het met name belangrijk dat je bij waarden <18.5 of >35 contact opneemt met de huisarts, omdat deze een indicatie van ondergewicht of zwaar overgewicht geven.

Meet naast je BMI ook je buikomvang

Naast een normale BMI zegt je buikomvang ook iets over jouw gezondheid. Met behulp van je buikomvang bepaal je de hoeveelheid vet op je buik. Leg hiervoor tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken een meetlint. Adem uit en lees vervolgens de omtrek van je middel af. Een normale middelomtrek is minder dan 88 cm bij vrouwen en minder dan 92 cm bij mannen. Wanneer je middelomtrek groter dan het genoemde aantal centimeters blijkt te zijn, is het belangrijk om af te vallen.